Kytkysopimukset, määräaikaiset liittymät ja kuluttajan oikeudet

Matkapuhelinten kytkysopimukset koettelevat kuluttajan oikeuksien rajoja. Mitä ongelmia kytkysopimuksiin liittyy ja mitä oikeuksia sinulla kuluttajana on, joista kannattaa pitää kiinni? Entä mitä oikeuksia osa kuluttajista kuvittelee heillä olevan, mutta oikeasti laki ei heitä tässä asiassa tue? Lue lisää.

Mikä on määräaikainen sopimus?

Määräaikainen liittymäsopimus sitoo kuluttajan tiettyyn liittymään sopimuksessa määritellyksi ajanjaksoksi. Tavallisesti määräaikainen liittymä on halvempi kuin niin sanottu toistaiseksi voimassa oleva liittymäsopimus, jonka voi katkaista koska tahansa.

Usein määräaikainen sopimus on voimassa vuoden tai kaksi. Tämän jälkeen liittymäsopimuksen voi purkaa normaalisti ja vaihtaa toiseen.

Operaattorien kannalta määräaikaiset sopimukset ovat hyödyllisiä, sillä kuluttaja ei voi sopimuksen voimassaoloaikana reagoida uusiin tarjouksiin sen enempää operaattorin kuin sen kilpailijoidenkaan valikoimissa. Jos hinnat laskevat, kuluttaja ei tästä hyödy.

Mikä on kytkysopimus?

Kytkykauppasopimuksen ideana on, että puhelin tai tabletti myydään samassa paketissa liittymän kanssa. Perinteisesti kytkysopimukset ovat määräaikaisia ja kuluttaja sitoutuu maksamaan niihin liittyvät kulut tiettyyn päivämäärään saakka. Usein kytkysopimus on vähintään vuoden mittainen, joskus pari kolmekin vuotta. Käytännössä kytky tarkoittaa usein osamaksusopimusta eli laite siirtyy varsinaisesti kuluttajan omaisuudeksi vasta määräaikaiskauden päätyttyä.

Kannattaa olla tarkkana: Kahden tai kolmen vuoden aika sidottuna tiettyyn laitteeseen on melko pitkä ottaen huomioon, miten nopeasti kännykät nykyään vaihtuvat. Lähinnä tällainen sopimus on järkevä, jos kyseinen laite tiedetään kestäväksi. Toisin sanoen parhaat Applen ja Samsungin lippulaivat voivat olla hyviä vielä kolmenkin vuoden päästä, mutta halvempia ja heikompia tuotteita ei kannata hankkia pitkällä kytkysopimuksella.

Kytkysopimuksen purkamisesta aiheutuvat lisäkulut

Monissa kytkysopimuksissa kyse on osamaksusta. Eli kuluttaja ottaa käyttöönsä uuden puhelimen ja siihen kytketyn liittymän ja kuukausimaksuihin sisältyy laitteen osamaksu. Jos kuluttaja haluaa maksaa laitteen etuajassa pois ja vaihtaa liittymää, siitä koituu hänelle lisäkustannuksia.

Kytkysopimuksen purkaminen kesken kauden maksaa Soneralla ja Tele Finlandilla sovittujen kulujen päälle vielä 50 euroa. DNA:lla tällaista kiinteää lisämaksua ei tiettävästi ole.

Määräaikaisen liittymän irtisanominen

Osassa kytkysopimuksista liittymäsopimus on määräaikainen, jolloin kesken sopimuskauden liittymän vaihtaminen voi tulla hyvin kalliiksi. Jos kuluttajalla ei ole esittää pätevää syytä sopimuksen irtisanomiseksi, hän joutuu maksamaan koko määräaikaisen sopimuskauden maksut täysimääräisinä operaattorille. Tähän kuluttaja sitoutuu heti alkuun solmiessaan määräaikaisen sopimuksen.

Liittymäsopimus puretaan kahden viikon kuluttua kirjallisen tai suullisen ilmoituksen tekemisestä.

Määräaikaisen liittymän purkaminen ei siis ole aivan yksinkertaista, ja monet kuluttajat eivät tajua tätä puhelinta ja liittymään hankkiessaan. Kuluttajaviranomainen saa määräaikaisia liittymäsopimuksia koskevia yhteydenottoja tuhansia joka vuosi.

Huomaa, että oman puhelinnumeronsa saa säilyttää myös määräaikaista liittymäsopimusta tai kytkysopimusta purettaessa.

Sopimuksen purkaminen on ilmaista näissä tapauksissa

On kuitenkin tiettyjä olosuhteita, joissa lisäkustannuksia ei peritä. Seuraavissa tapauksissa kuluttajaviranomainen katsoo, että asiakkaan on kohtuullista vaatia määräaikaisen liittymän keskeyttämistä ilman lisäkuluja. Liittymä keskeytetään tällöin kahden viikon kuluttua irtisanomisilmoituksesta. Irtisanominen voi olla suullinen tai kirjallinen.

  • Jos kuluttaja joutuu maksuvaikeuksiin sairauden, työttömyyden tai muun itsestä riippumattoman syyn vuoksi. Tätä kutsutaan sosiaaliseksi suoritusesteeksi. Tällöin operaattorilla on lupa periä ainoastaan liittymäsopimuksen päättymiseen asti kertyneet kulut (eli 2 vko eteenpäin irtisanomisilmoituksen tekemisestä).
  • Joskus sopimuksen pitäminen voimassa katsotaan kohtuuttomaksi muiden syiden vuoksi. Tällaisia voivat olla esimerkiksi ulkomaille muuttaminen tai muuttaminen paikkakunnalle, jossa kyseinen liittymäpaketti ei palvele tarkoitustaan vaikkapa verkon katvealueiden takia. Myös tässä tapauksessa operaattori saa periä ainoastaan maksut, jotka kertyvät liittymäsopimuksen päättymiseen mennessä.
  • Määräaikaisen liittymän voi purkaa myös, jos nettiyhteys on merkittävästi luvattua hitaampi tai ei toimi lainkaan. Viestintäviraston ohjeistuksen mukaan netin nopeuden vaihteluvälin alaraja on 40 prosenttia luvatusta. Eli jos liittymän pitäisi olla 50 Mbit/s, mutta nopeus toistuvasti putoaa alle 20 Mbit/s:n, kyseessä on sopimusrikkomus liittymäntarjoajan suunnalta.

Syyksi ei kelpaa huono asiakaspalvelu tai uusi, edullisempi liittymätarjous samalta operaattorilta. Liittymän voi tällöinkin toki vaihtaa, mutta se tulee helposti kalliiksi.

Ensimmäisenä kannattaa ottaa yhteyttä itse operaattoriin ja antaa heille mahdollisuus hoitaa asia kuntoon kunnialla. Tee asiallinen reklamaatio sähköisessä tai paperisessa muodossa, että itsellesikin jää kopio. Jos operaattori ei tämänkään jälkeen ole yhteistyöhaluinen, sitten otetaan yhteyttä kuluttajaneuvontaan.

Huomaa, että jos liittymäsopimus puretaan ylläolevin ehdoin ilman kuluja, ja liittymään on kytketty puhelin tai tabletti, kyseinen laite pitää tietenkin palauttaa operaattorille.

Määräaikaiset liittymät ovat harvinaisia, mutta muut kytkyt yleistyvät

Ylen viime vuonna tekemän selvityksen mukaan sitovat, määräaikaiset liittymäsopimukset ovat yhä harvinaisempia. Tämä johtuu siitä, että jo vuonna 2011 määräaikaisten sopimuksien ketjutus kiellettiin. Tätä ennen operaattorit pystyivät sitomaan kuluttajan vuosikausiksi omaksi asiakkaakseen asettamalla määräaikaisia sopimuksia toisensa perään.

Esimerkiksi Soneran tai Saunalahden tarjoukset ovat nykyään tavallisimmin toistaiseksi voimassa olevia liittymäsopimuksia, vaikka ne päällipuolin näyttävät määräaikaisilta. Tarjoushinta on usein väliaikainen, esimerkiksi 6 tai 12 kuukautta. Liittymän voi kuitenkin yleensä katkaista kesken tarjouskauden ilman kuluja. Tarkista aina nämä tiedot omasta liittymäsopimuksestasi.

Esimerkki kytkysopimuksista, DNA

DNA:lta voi ostaa puhelimen tai muun laitteen jopa kolmen vuoden mittaisella osamaksuajalla. Tämä on erittäin pitkä aika ottaen huomioon, miten nopeasti puhelimet hajoavat ja katoavat. Onneksi DNA on huomioinut tämän ongelman ja sen myymiin laitteisiin liittyy kolmen vuoden takuu. Eli jos et ole itse aiheuttanut puhelimen hajoamista, DNA korvaa kesken sopimuskauden ilmenevät viat.

Apple iPhone 6S 64 Gt maksaa DNA:n kaupassa liittymän kanssa varustetttuna 799 euroa tai osamaksuna vain 22,18 euroa kuussa pisimmällä mahdollisella maksuajalla (36 kk). Osamaksu ei siis korota laitteen hintaa.

Lue lisää:
Liittymäsopimuksen kesto ja irtisanominen (Kilpailu- ja kuluttajavirasto)
Kytkysopimukset (Kilpailu- ja kuluttajavirasto)
Operaattorin vaihtaminen ja numeronsiirto (Kilpailu- ja kuluttajavirasto)

 

Moi!

Moimobiili.fi on uudenlainen puhelinoperaattori, joka haastaa perinteiset operaattorit joustavalla hinnoittelullaan.

Telia

Telian laajaan tuotevalikoimaan kuuluvat mm. puhelinliittymät, kiinteä- ja mobiililaajakaistat, sekä viihde- ja kanavapaketit.

Elisa

Elisan tarjontaan kuuluuvat laajakaista & TV-palvelut. Elisa tarjoaa puhelinliittymiä Saunalahti -nimen alla.

Saunalahti

Elisan kattavassa verkossa toimiva Saunalahti toimii itsenäisenä tele- ja internetoperaattorina.

DNA

DNA:lla on koko maan kattava matkapuhelinverkko ja parhaat 4G latausnopeudet.

Globetel

Yksinkertaiset ja kohtuullisesti hinnoitellut liittymät ratsastavat ensisijaisesti edullisilla ulkomaanpuheluilla.

Tietoa

Tietoa puhelimista, liittymistä ja laitteista.

Lue lisää »

Sivustoa ylläpitää Summarum Media Oy. Osoitteemme on Säästöpankinranta 10 Helsinki 00530. Ota yhteyttä. Käyttöehdot ja reskisteriseloste.

Kiitokset vinkeistä! Vertailin nykyisen puhelinliittymän hintoja ja sain samaan hintaan toiselta operaattorilta mokkulan kaupan päälle! Puhelinlaskussa säästöä tuli yli 350€ vuodessa! - Mikko Salmi kertoo

Moi!

Katso Moin ajankohtaiset liittymätarjoukset ja hyödynnä ajankohtaiset edut!

Lisää Moista »