Miten irtisanoa määräaikainen liittymäsopimus?

Määräaikaisen liittymäsopimuksen purkaminen ei ole helppoa. Tietyissä olosuhteissa se kuitenkin onnistuu. Katso tästä, miten epämieluisasta puhelinliittymästä pääsee eroon kesken sopimuskauden.

Määräaikainen liittymäsopimus rajoittaa kuluttajaa

Usein puhelinliittymä solmitaan aluksi määräaikaisena. Tämä tarkoittaa, ettei liittymäsopimusta saa purkaa ennen kuin sopimusaika päättyy. Tämä aika voi olla lain mukaan enintään kaksi vuotta. Kahden vuoden jakson jälkeen samaa sopimusta ei voi enää solmia määräaikaisena, vaan siitä tulee ns. toistaiseksi voimassa oleva liittymä. Tällöin liittymän voi irtisanoa koska tahansa.

Määräaikaisen liittymän ideana on varmistaa liittymäntarjoajalle asiakkaan uskollisuus. Asiakas hyötyy määräaikaisuudesta yleensä alennettujen hintojen muodossa. Määräaikaiset liittymäsopimukset ovat keskimäärin halvempia kuin toistaiseksi voimassa olevat puhelinliittymät.

Määräaikainen liittymäsopimus voi olla myös kytkysopimus. Tällöin liittymän mukana tulee laite, kuten puhelin. Laite tulee palauttaa liittymäntarjoajalle, jos sopimus katkaistaan ennenaikaisesti.

Liittymän irtisanominen onnistuu maksuvaikeuksien iskiessä

Liittymän irtisanominen ilman ylimääräisiä kuluja on mahdollista, jos kuluttaja kohtaa yllättäviä maksuvaikeuksia. Tällöin maksettavaksi koituvat ainoastaan siihen saakka kertyneet maksuerät. Kuluttajan tulee tällöin vedota ns. sosiaaliseen suoritusesteeseen ja pyydettäessä luonnollisesti todistaa maksukyvyttömyytensä.

Jäljelle jääneistä suorittamattomista maksuista voidaan laatia maksusuunnitelma.

Liittymän irtisanominen on myös mahdollista muissa erikoisolosuhteissa

Jos ulkoiset olosuhteet tekevät liittymän käyttämisestä kohtuuttoman hankalaa, sopimus on mahdollista katkaista kesken sopimuskauden. Esimerkiksi muutto ulkomaille on riittävä syy määräaikaisen puhelinliittymän peruuttamiselle. Myös Suomen sisällä muuttaminen voi johtaa tähän tilanteeseen, jos kyseinen palvelu ei ole täysimittaisesti saatavilla uudella asuinpaikkakunnalla.

Tällöin kuluttaja maksaa siihen saakka kertyneet maksut liittymäntarjoajalle. Muita lisäkuluja ei asiakkaalta saa tällaisessa tilanteessa periä. Epäselvissä tapauksissa kuluttajariitalautakunta tekee tapauksesta päätöksen.

Määräaikaisen liittymän irtisanominen ilman erityistä syytä on kallista

Määräaikainen liittymä voidaan irtisanoa myös ilman mitään pätevää syytä. Tämä voi tulla kuitenkin erittäin kalliiksi. Korkeimmillaan kuluttajalta voidaan tällöin periä koko sopimuskautta vastaavat kuukausimaksut sekä sopimuksessa mahdollisesti määritelty sakkomaksu sopimuksen katkaisemisesta ennenaikaisesti.

Jos kuluttajalla ei ole kunnollista perustelua määräaikaisen liittymän irtisanomiselle, on usein taloudellisesti kannattavampaa odottaa sopimuskausi loppuun ja maksaa siihen liittyvät sovitut kulut sen sijaan, että liittymän katkaisisi kesken kaiken. Vain, jos oma puhelinnumero pitää vapauttaa määräaikaisen liittymän kahleista uuteen käyttöön, voi liittymän keskeyttäminen ja lisäkulujen maksaminen tulla kyseeseen.

Määräaikainen sopimus rajoittaa myös puhelinyhtiötä itseään

Määräaikainen liittymäsopimus ei rajoita ainoastaan kuluttajaa. Määräaikaisen sopimuksen ollessa voimassa liittymäntarjoaja ei voi korottaa liittymän hintaa, vaikka markkinatilanne tai yleinen hintataso muuttuisi. Toisinaan määräaikainen sopimus voi siis suojella myös kuluttajaa.

Liittymäntarjoaja voi kuitenkin päättää peruuttaa sopimuksen, jos asiakas ei noudata sopimusehtoja, vaan vaikkapa käyttää verkkoliittymää laittomiin tarkoituksiin tai ei suoriudu kuukausimaksuistaan. Maksamattomien laskujen pitää olla kuitenkin vähintään 50 euroa ja sen pitää koskea suoraan tarjottuja viestintäpalveluita. Sopimusta ei voi myöskään yksipuolisesti purkaa, jos kuluttaja on riitauttanut laskun.

Määräaikaiset liittymät katoavat – tilalle tulee ”bait and switch”

Ylen Kuningaskuluttajan mukaan vielä vuosi pari sitten kovin yleiset määräaikaiset sopimukset ovat katoamassa markkinoilta. Yksikään suuri liittymäntarjoaja ei enää aktiivisesti tarjoa määräaikaisia puhelinliittymiä. Tähän vaikuttaa vuonna 2011 voimaan astunut lainsäädäntö, joka kieltää määräaikaisten sopimusten ”ketjuttamisen” ja tällä tapaa kuluttajan pitämisen väkisin liittymäntarjoajan koukussa.

Nyt enää neljänneksellä kuluttajista on määräaikainen liittymä. Tilalle ovat tulleet halvat alennusliittymät, joiden avulla kuluttaja tuuditetaan uneen edullisten netti- ja puhehintojen avulla. Englanniksi tätä kutsutaan nimellä ”bait and switch” eli suomeksi ”syötti ja vaihto”. Alennus on määräaikainen ja puolen vuoden tai vuoden jälkeen hinnat pomppaavat taivaisiin. Hintamuutoksesta ei tarvitse erikseen kuluttajalle mainita, kun se on etukäteen liittymää solmittaessa selkeästi ilmoitettu. Mutta kuka muistaisi vuotta myöhemmin tällaisen asian?

Käytännössä kaikki suuret liittymäntarjoajat houkuttelevat tällä hetkellä asiakkaita väliaikaisesti huippuhalvoilla liittymillä, joiden todelliset hinnat ovat jotakin aivan muuta. Luluttajista suurin osa on arjessa kiireisiä ja unohtavat vaihtaa liittymää kriittisellä hetkellä. Littymäntarjoajat takovat siis nyt voittoa ihmisten unohtelevaisuudella.

Hyvänä puolena Ylen raportoimassa uudessa trendissä on, että tarkkaavaiset ja raha-asioistaan huolehtivat asiakkaat eivät enää juutu määräaikaisten sopimusten loukkuun, vaan voivat vaihtaa halvempaan liittymään aina sellaisen tullessa vastaan. Tästä syystä nykyään on yhä järkevämpää olla valmis vaihtamaan liittymäntarjoajaa nopeasti ja usein. Näin voi säästää kymmeniä tai jopa satoja euroja vuodessa.

Katso täältä parhaat liittymätarjoukset juuri nyt!

Moi!

Moimobiili.fi on uudenlainen puhelinoperaattori, joka haastaa perinteiset operaattorit joustavalla hinnoittelullaan.

Telia

Telian laajaan tuotevalikoimaan kuuluvat mm. puhelinliittymät, kiinteä- ja mobiililaajakaistat, sekä viihde- ja kanavapaketit.

Elisa

Elisan tarjontaan kuuluuvat laajakaista & TV-palvelut. Elisa tarjoaa puhelinliittymiä Saunalahti -nimen alla.

Saunalahti

Elisan kattavassa verkossa toimiva Saunalahti toimii itsenäisenä tele- ja internetoperaattorina.

DNA

DNA:lla on koko maan kattava matkapuhelinverkko ja parhaat 4G latausnopeudet.

Globetel

Yksinkertaiset ja kohtuullisesti hinnoitellut liittymät ratsastavat ensisijaisesti edullisilla ulkomaanpuheluilla.

Tietoa

Tietoa puhelimista, liittymistä ja laitteista.

Lue lisää »

Sivustoa ylläpitää Summarum Media Oy. Osoitteemme on Säästöpankinranta 10 Helsinki 00530. Ota yhteyttä. Käyttöehdot ja reskisteriseloste.

Kiitokset vinkeistä! Vertailin nykyisen puhelinliittymän hintoja ja sain samaan hintaan toiselta operaattorilta mokkulan kaupan päälle! Puhelinlaskussa säästöä tuli yli 350€ vuodessa! - Mikko Salmi kertoo

Moi!

Katso Moin ajankohtaiset liittymätarjoukset ja hyödynnä ajankohtaiset edut!

Lisää Moista »