Löydä edullisin mokkula eli nettitikku

Mobiililaajakaistavertailu

Vertailu päivitetty 08.01.2019.

Tämän näppärän vertailun avulla löydät edullisimman mobiililaajakaistan helposti. Valitse vain haluamasi nopeus ja maksimihinta, jonka olet valmis maksamaan, niin kerromme sinulle mistä löydät edullisimman mobiililaajakaistan.

Huomaa, että lajittelemme hakutulokset seuraavasti: Näet ensin ne liikkuvat laajakaistat, joissa käyttö on täysin rajoittamatonta – saat siis käyttää dataa niin paljon kuin haluat. Tämän jälkeen esittelemme ne mobiililaajakaistat, joissa käyttö on rajoitettu kuukausitasolla tai maksat jokaisesta päivästä, jona käytät nettiä.

Huomaa myös, että Elisan mobiililaajakaistat ovat vain yrityksille. Saman palvelun saat Saunalahdelta, joka on Elisan omistama, joten ohjaamme sinut Saunalahden kauppaan, jos olet kiinnostunut Elisan tuotteista.

Katso myös tästä artikkelista missä 4G-verkko toimii ja missä täytyy tyytyä 3G-verkkoon. Jos etsit lisää tietoja mokkuloista, löydät niitä tästä artikkelista. Alla myös nopeusvertailu, jos haluat selvittää minkä operaattorin mobiililaajakaista on nopein.

Käyttö

Datan määrä
Raja

Hinnoitelu

Käyttö:

Max hinta:
Hinta
Haluttu nopeus

Nettitikku eli mokkula on tietokoneeseen liitettävä USB-modeemi tai verkkosovitin, jota käytetään langattoman verkkoyhteyden eli liikkuvan laajakaistayhteyden luomiseen. Tikku kytkeytyy valitun operaattorin matkapuhelinverkkoon sisään asennetun SIM-kortin ja yhteysohjelmiston avulla. Yhteysohjelmisto tulee tikun mukana tai sen voi ladata verkosta. Mobiililaajakaistan voi asentaa myös suoraan tablettiin, jolloin se asennetaan aivan kuten tavallisen matkapuhelimen SIM-kortti.

Tekniikan maailman vertailun mukaan DNA:n, Elisan (Saunalahti) ja Telian verkot ovat kaikki nopeita ja pärjäävät erittäin hyvin kansainvälisessä vertailussa. 4G-verkkojen nopeutta testattiin vuoden 2017 lopulla etenkin maaseudulla ja taajama-alueilla, jossa nopeuksissa on suurin vaihtelu.

Maaseudulla oli kuitenkin aukkoja 4G-verkossa ja hyvin yleisesti jouduttiin tyytymään jopa vain 10 Mbit/s nopeuteen, joskus jopa vain 1 Mbit/s. Heikon yhteyden syy tosin johtui toisinaan osittain halvasta puhelimesta tai tabletista.

Testissä latausnopeudet vaihtelivat kaikissa verkoissa samalla skaalalla. DNA saavutti useimmin yli 100 Mbit/s nopeuden, mutta nopeus myös putosi alle 10 Mbit/s useammin kuin Telialla ja Elisalla. Upload-nopeudet olivat kaikilla hyvin samanlaisia. Viive oli keskimäärin korkein DNA:n verkossa.

Käyttäjän näkökulmasta isoissa kaupungeissa nopeudet ovat erittäin hyviä ja riittävät myös vaativampaan käyttöön. Suomen keskiarvo, 43 Mbit/s on kansainvälisessä vertailussa mailman huipputasoa. Suomessa on kuitenkin paljon syrjäseutuja, ja sinne mobiililaajakaistaa ostettaessa kannattaa tarkistaa ensin kunkin verkon kuuluvuus.

Lähde: Tekniikan maailma

4G verkon nopeus Suomessa Mb/s

Yleisesti käytännöllinen maksiminopeus latauksissa 4G-verkon alueella on 50 Mbit/s (yleinen vaihteluväli 5–50 Mbit/s), 3G Dual Carrier -verkon alueella 42 Mbit/s (yleinen vaihteluväli 0,4-20 Mbit/s), 3G-verkon alueella 21 Mbit/s (yleinen vaihteluväli 0,4–10 Mbit/s) ja 2G-verkon alueella 236 kbit/s (yleinen vaihteluväli 20–236 kbit/s). Jotkut operaattorit, kuten Saunalahti, kauppaavat myös yli 100 Mt liittymiä. 4G LTE verkossa yli 100 Mt nopeudet ovat periaatteessa mahdollisia, mutta yleinen vaihteluväli myös näissä liittymissä ovat 4G LTE -verkossa 5-80 Mbit/s. Jos et aivan välttämättä halua nopeinta mahdollista liittymää, kannattaa toistaiseksi pysytellä 50 Mt liittymissä. Teoreettisista yli 100 Mt nopeuksista et nimittäin pääse nauttimaan kuin kaupunkien keskustoissa, jos sielläkään.

Lähtevän liikenteen maksiminopeus on 4G-verkossa 50 Mbit/s (yleinen vaihteluväli 3–40 Mbit/s), 3G Dual Carrier -verkon alueella sekä 3G-verkossa 5,8 Mbit/s (vaihteluväli 0,1–4 Mbit/s) ja 2G-verkossa 118 kbit/s (vaihteluväli 10–50 kbit/s).

3G-verkossa käytetään HSPA-yhteyttä (0,4-6 Mbit/s) ja sen ulkopuolella EDGE- ja GPRS-nopeuksia (30-160 kbit/s). Eri operaattorit käyttävät laitteesta eri nimityksiä: DNA puhuu mokkulasta, Elisa ja Saunalahti mobiililaajakaistasta, Sonera nettitikusta ja TeleFinland liikkuvasta laajakaistasta. Kaikilla näillä termeillä tarkoitetaan kuitenkin samaa asiaa.

Mokkula on kätevä etenkin paljon matkustaville tai kun halutaan pysyä mukana maailman menossa myös kesämökillä tai vaikkapa lukea sähköpostia ja hoitaa työasioita tien päällä tai junassa. Ulkomailla mokkula ei toimi, koska esimerkiksi rajavyöhykkeellä asiakkaalle voisi koitua odottamattomia laskuja mokkulan käyttäessä muuta kuin kotiverkkoyhteyttä. Harvat käyttävät mokkulaa ainoana verkkoyhteytenä, vaikka sille ei rajoitetun yhteysnopeuden lisäksi olekaan mitään varsinaista estettä.

Liittymät ja hinnoittelu

Useimmiten mokkulan käytöstä maksetaan kiinteää kuukausihintaa, jonka suuruus riippuu yhteyden luomiseen käytetystä päälaitteesta, valitusta nopeudesta, sijainnista ja verkon kuormituksesta. Tarjoushintaisissa tuotteissa ei yleensä ole aloitusmaksua. Nykyään operaattorit tarjoavat nettitikkuja yhä useammin kytkykauppana eli esimerkiksi kiinteän laajakaistan tai puhelinliittymän osana tai kaupanpäällisenä ylimääräisenä etuna, jolloin niiden käytöstä ei veloiteta erikseen.

Liittymän nopeutta valittaessa kannattaa huomioida, ettei maksiminopeutta välttämättä saavuteta kaikkialla Suomessa. Operaattorien kuuluvuuskartat löytyvät verkosta, mutta ne ovat vain suuntaa-antavia, koska esimerkiksi maastonmuodot ja rakennukset vaikuttavat signaalin voimakkuuteen. Mokkulan saa yleensä lainaan myymälästä, jos kuuluvuutta haluaa testata esimerkiksi mökillä ennen liittymän hankkimista.

Kuuluvuutta voi yrittää parantaa antennilla, joita on tarjolla kahta eri tyyppiä (ympärisäteilevä ja suunnattava malli), mutta niillä voi ainoastaan vahvistaa signaalia, joten varsinaisella katvealueella nekään eivät auta.

Operaattorit ja hinnoittelu

Mobiililaajakaistaa tarjoavat kaikki merkittävät matkapuhelinoperaattorit eli Elisa, Saunalahti, Telia, DNA, ja Moi Mobiili. Yhteyden kuuluvuus riippuu palveluntarjoajasta eli sen käyttämästä matkapuhelinverkosta. Kuuluvuusalueet voi tarkistaa verkossa ja niihin vaikuttavat maastonmuodot ja verkon kattavuus – eli periaatteessa mastojen määrä ja alueellinen sijoittuminen. Useimmiten mokkulan saa halutessaan myös kokeiltavaksi, jos kuuluvuus esimerkiksi kesämökillä arveluttaa. Heikon kentän alueilla kuuluvuutta on mahdollista parantaa erilaisten 3G-antennien avulla, joita on tarjolla kahta erilaista mallia: ympärisäteilevä ja suunnattava malli. Televisioantennin tavoin myös 3G-antennit toimivat parhaiten, kun ne kiinnitetään esimerkiksi seinään.

Mobiililaajakaista hinnoitellaan tyypillisesti kuukausimaksuperusteisesti, jolloin käyttäjä voi surffata mielensä mukaan kiinteällä kuukausihinnalla. Kytkykaupassa asiakkaan hankkima datapaketti kattaa sekä nettitikun että kiinteän laajakaistan tai kännykän datasiirtokäytön. Yhteyden nopeus vaikuttaa kuukausimaksun suuruuteen, joskin on hyvä pitää mielessä, ettei maksiminopeuteen päästä lähellekään kaikkialla Suomessa.

Tarjoushintaisissa tuotteissa ei yleensä ole avausmaksua. Toisinaan veloitetaan pieni aloitusmaksu, jolla asiakas lunastaa mokkulan itselleen. Useimmissa mokkuloissa käyttö ulkomailla on estetty tai eston voi liittää pakettiin, jolloin esimerkiksi rajaseuduilla välttyy yllättäviltä laskuilta. Useimmat mokkulat on myös operaattorilukittu. Nykyään operaattorit tarjoavat nettitikkua yhä useammin osana laajempia palvelupaketteja, jolloin mokkulan saa ns. kaupan päälle. Useimmiten paketin päätuote on kiinteä laajakaista tai kännykkäliittymä

Mobiililaajakaistalla eli liikkuvalla laajakaistalla tarkoitetaan nettitikulla käytettävää langatonta verkkoyhteyttä. Nettitikku eli mokkula on USB-modeemi tai verkkosovitin, joka kytkeytyy operaattorin matkapuhelinverkkoon sisään asennetun SIM-kortin avulla. Mokkulaa käytetään tietokoneella yhteensopivalla yhteysohjelmistolla, jonka saa operaattorilta tai ladataan verkosta.

Mobiililaajakaista on loistava ratkaisu, kun verkkoon halutaan päästä myös kodin ulkopuolella. Se mahdollistaa esimerkiksi töiden tekemisen ja sähköpostin lukemisen mökillä, tien päällä, junassa tai vaellusretkellä tunturissa.

Mistä edullisin 4G liikkuva laajakaista eli 4G mokkula?

Puhelinliittymat.fi uutisoi aikoinaan, että 4G-liittymää ei kannata ostaa. Tilanne on kuitenkin parantunut huomattavasti kahden vuoden takaa helmikuusta ja nyt 4G-yhteyksiä on tarjolla hyvin suurimpien kaupunkien lisäksi myös pienemmissä kunnissa ja jopa niiden ympärillä. 4G-verkko on kätevä kilpailija perinteisille laajakaistoille: nettitikulla se kulkee aina mukana ja verkon nopeus on ääritapauksissa jopa 300Mbit/s, jolla pyörii mikä tahansa sovellus tai nettipalvelu.

4G verkon ja nettitikun kuuluvuus/kattavuus Suomessa, kevät 2018

Kuten alla olevasta Soneran kuuluvuuskartasta käy ilmi, 4G-verkko alkaa olla kaikkialla Suomessa jo enemmän sääntö kuin poikkeus. Puhelinliittymat.fi siis muuttaa aiempaa kantaansa, ja kehottaa vaihtamaan vanhat 2G- ja 3G-liittymät parempiin 4G-yhteyksiin.

4G-verkon peitto kartalla (DNA)

https://www.dna.fi/kuuluvuus-ja-peittoalueet

4g verkon peitto DNA

4G-verkon peitto kartalla (Sonera)

https://www.sonera.fi/asiakastuki/ohjeet/Peittoaluekartta?id=1398

Mobiililaajakaistavertailu

Moi!

Moimobiili.fi on uudenlainen puhelinoperaattori, joka haastaa perinteiset operaattorit joustavalla hinnoittelullaan.

Telia

Telian laajaan tuotevalikoimaan kuuluvat mm. puhelinliittymät, kiinteä- ja mobiililaajakaistat, sekä viihde- ja kanavapaketit.

Elisa

Elisan tarjontaan kuuluuvat laajakaista & TV-palvelut. Elisa tarjoaa puhelinliittymiä Saunalahti -nimen alla.

Saunalahti

Elisan kattavassa verkossa toimiva Saunalahti toimii itsenäisenä tele- ja internetoperaattorina.

DNA

DNA:lla on koko maan kattava matkapuhelinverkko ja parhaat 4G latausnopeudet.

Globetel

Yksinkertaiset ja kohtuullisesti hinnoitellut liittymät ratsastavat ensisijaisesti edullisilla ulkomaanpuheluilla.

Tietoa

Tietoa puhelimista, liittymistä ja laitteista.

Lue lisää »

Sivustoa ylläpitää Summarum Media Oy. Osoitteemme on Säästöpankinranta 10 Helsinki 00530. Ota yhteyttä. Käyttöehdot ja reskisteriseloste.

Kiitokset vinkeistä! Vertailin nykyisen puhelinliittymän hintoja ja sain samaan hintaan toiselta operaattorilta mokkulan kaupan päälle! Puhelinlaskussa säästöä tuli yli 350€ vuodessa! - Mikko Salmi kertoo

Moi!

Katso Moin ajankohtaiset liittymätarjoukset ja hyödynnä ajankohtaiset edut!

Lisää Moista »