Operaattoreilta nyt halpaa dataa EU:ssa – Sonera on paras

EU on ajanut vuosien ajan roaming-maksujen poistamista alueensa sisällä ja säädöksien avulla painostanut operaattoreita helpottamaan matkapuhelimen väliaikaista käyttämistä ulkomailla. Vaikka roaming-hinnat Euroopassa tippuvat koko ajan, vain osa kotimaisista operaattoreista on lähtenyt toden teolla mukaan kilpailuun.

Katso tästä vertailu ja selvitä, mikä operaattori on paras EU-alueella matkustavalle suomalaiselle!

Vuonna 2017 roaming-maksut poistuvat kokonaan

Niin sanottu eurotariffi on EU:n määrittelemä enimmäishinta puheluille, tekstiviesteille ja mobiilidatalle. Se astui voimaan huhtikuussa 2016. Monet operaattorit ympäri Eurooppaa ovat yrittäneet kiertää virallista hintakattoa, mutta EU:n linja on selvä. Jo vuosia EU-kansalaisten liikkuvuutta on haluttu parantaa kansainvälistä hinnoittelua hillitsemällä ja säädöksiä kiertävien operaattorien toimintaan puututaan melko innokkaasti.

Näillä näkymin vuoden 2017 kesäkuussa verkkovierailumaksut poistuvat kokonaan. Tämä koskettaa kuitenkin vain tilanteita, joissa asiakas on käymässä toisessa EU-maassa. Liittymän käyttäminen pitkäaikaisesti ulkomailla voi yhä kerryttää ylimääräisiä kuluja.

Viranomaiset vaativat nykyään operaattoria myös tarjoamaan asiakkaille tiedonsiirron käyttökaton. Jos käytetyn datan määrä ylittää 50 euron rajan, datasiirto keskeytyy. Kun 80 prosenttia tästä (tai erikseen sovitusta toisesta) euromäärästä on täynnä, operaattori lähettää käyttäjälle varoituksen. Käyttökatto on maailmanlaajuinen ja voimassa aina, jos operaattorin kanssa ei erikseen muuta sovita.

Eurotariffin määrittelemät enimmäishinnat ulkomailla nyt

  • Ulkomailla soitetut puhelut: kotimaan hinta + 0,05 €.
  • Ulkomailla vastaanotettu puhelut: 0,0114 € / minuutti.
  • Ulkomailla lähetetyt tekstiviestit: kotimaan hinta + 0,02 € / viesti.
  • Datasiirto: kotimaan hinta + 0,05 € / Mt.

Lueteltuihin hintoihin saatetaan lisätä myös arvonlisävero.

Sonera tarjoaa ilmaista dataa Suomen lähialueilla

Soneran nopeimmat Sopiva- ja Liikkuva netti -liittymät toimivat Suomen lähialueilla tavallisilla kotimaan hinnoilla. Baltian maissa ja Pohjoismaissa matkustaessa ei tarvitse siis maksaa minkäänlaista roaming-maksua. Lisäksi muualla Euroopassa kyseisiin liittymiin sisältyy tämän lisäksi 600 megaa reissudataa.

Yhden päivän datapaketti Euroopassa maksaa Soneralla 2,99 € ja sisältää enintään 100 megaa nopeaa tiedonsiirtoa.

Voit tarkistaa maksuttomalla tekstiviestillä, kuuluuko nykyinen liittymäsi Sopiva-sopimuksen piiriin. Lähetä viesti MATKALLA numeroon 18100.

Löydät Soneran kaikkien liittymien puhelu- ja datahinnat ulkomailla tältä sivulta.

Tele Finland ei hyödynnä Soneran tarjoamia mahdollisuuksia

Tele Finland toimii Soneran verkossa, mutta sen asiakkaat eivät hyödy täysimittaisesti Soneran hyvistä yhteyksistä Suomen naapurimaihin. Tele Finlandin käyttäjillä tiedonsiirron hinnat määräytyvät maantieteellisen alueen mukaan seuraavasti:

  • Baltian maissa, Pohjoismaissa ja ylipäätään suurimmassa osassa Eurooppaa tiedonsiirto maksaa 6,2 senttiä megatavua kohden.
  • Venäjällä tiedonsiirto maksaa 2,48 senttiä megalta.
  • Turkissa ja Thaimassa hinta on 3 euroa/mega eli erittäin kallista.
  • Muualla maailmassa tiedonsiirron hinta on 12,49 euroa megalta.

Tele Finlandin liittymissä on ulkomailla 62 euron datakatto. Se estää valtavien laskujen kertymisen vahingossa. Datakattoa voi korottaa tai pudottaa erikseen pyytämällä.

Tele Finlandin tarjoama tiedonsiirto Euroopassa ei ole edullisimmasta päästä tämänhetkisillä markkinoilla. Älypuhelimella surffaaminen EU-alueella maksaa operaattorin asiakkaille keskimäärin kolme euroa tunnissa. Toki raskas lataaminen ja videoiden katsominen suoraan netistä voi nostaa hinnan huomattavasti korkeammiksikin.

DNA ei vastaa kilpailijoiden haasteeseen

DNA toimii ulkomailla hyvin samankaltaisesti kuin Tele Finland. Tiedonsiirron hinta EU-maissa on 6,2 senttiä megatavua kohden ja tiedonsiirrolla on 60 euron hintakatto. DNA on lähtenyt yllättävän hitaasti mukaan kilpailuun EU-alueella matkustavien asiakkaiden euroista.

Saunalahti on näppärä lyhyillä Euroopan-matkoilla

Saunalahti tarjoaa asiakkailleen väliaikaisia roaming-datapaketteja netin käyttöön EU-alueella. Datapaketin voi tilata lähettämällä tekstiviestin numeroon 18258. Vaihtoehtoja on kaksi:

  • Yhden vuorokauden kestävä päiväpaketti 250 megaa. Hinta 4,90 euroa per datapaketti. Tilaa lähettämällä tekstiviesti “TILAA EU1”.
  • Yhden viikon kestävä paketti 2 gigatavua. Hinta 34,90 euroa per datapaketti. Tilaa lähettämällä tekstiviesti “TILAA EU7”.

Ilman datapakettia roaming-datasta veloitetaan kilpailijoiden tapaan 6,2 senttiä megatavua kohden. Saunalahti on siis askeleen edellä Tele Finlandia ja DNA:ta, mutta jää kuitenkin jälkeen Soneran Euroopan-laajuisista tehopakkauksista.

Moi Mobiili ei tarjoa roaming-paketteja

Moi Mobiili on monille vielä melko tuntematon palveluoperaattori. Moin ideana on tarjota asiakkaalle joustavasti pieni tai suuri määrä sim-kortteja. Kortteja voi hallinnoida ja niiden käyttöä tarkkailla näppärällä puhelinsovelluksella.

Moi Mobiili ei tarjoa tällä hetkellä kilpailukykyisiä roaming-paketteja asiakkailleen. EU-alueella roaming-data maksaa saman verran kuin muillakin operaattoreilla eli 6,2 senttiä megatavulta. Katso tarkemmat hinnat tästä pdf-tiedostosta.

Yhteenveto: Sonera ja Saunalahti ovat EU-reissaajan ystäviä

Jos käyt usein pienillä matkoilla EU-maissa, kannattaa hankkia joko Soneran nopea liittymä tai mikä tahansa Saunalahden mobiililiittymistä. Saunalahti on hyvä lyhyille matkoille, kun taas Soneran roaming-paketit toimivat myös pidemmillä matkoilla.

Mitä, jos operaattori laskuttaa liikaa ulkomailla?

Jos operaattori ei noudata EU:n rajoituksia, voit ensin kohteliaasti muistuttaa operaattoria velvoitteistaan. Jos tämä ei tehoa, ota yhteyttä kuluttajaneuvontaan. Heidän avullaan pääset alkuun virallisen reklamaation tekemisessä.

Moi!

Moimobiili.fi on uudenlainen puhelinoperaattori, joka haastaa perinteiset operaattorit joustavalla hinnoittelullaan.

Telia

Telian laajaan tuotevalikoimaan kuuluvat mm. puhelinliittymät, kiinteä- ja mobiililaajakaistat, sekä viihde- ja kanavapaketit.

Elisa

Elisan tarjontaan kuuluuvat laajakaista & TV-palvelut. Elisa tarjoaa puhelinliittymiä Saunalahti -nimen alla.

Saunalahti

Elisan kattavassa verkossa toimiva Saunalahti toimii itsenäisenä tele- ja internetoperaattorina.

DNA

DNA:lla on koko maan kattava matkapuhelinverkko ja parhaat 4G latausnopeudet.

Globetel

Yksinkertaiset ja kohtuullisesti hinnoitellut liittymät ratsastavat ensisijaisesti edullisilla ulkomaanpuheluilla.

Tietoa

Tietoa puhelimista, liittymistä ja laitteista.

Lue lisää »

Sivustoa ylläpitää Summarum Media Oy. Osoitteemme on Säästöpankinranta 10 Helsinki 00530. Ota yhteyttä. Käyttöehdot ja reskisteriseloste.

Kiitokset vinkeistä! Vertailin nykyisen puhelinliittymän hintoja ja sain samaan hintaan toiselta operaattorilta mokkulan kaupan päälle! Puhelinlaskussa säästöä tuli yli 350€ vuodessa! - Mikko Salmi kertoo

Moi!

Katso Moin ajankohtaiset liittymätarjoukset ja hyödynnä ajankohtaiset edut!

Lisää Moista »