Puhelin osamaksulla? Tämän verran tulee hintaa lisää

Puhelimia myydään erittäin usein osamaksulla. Selvitimme, kuinka kalliiksi osamaksusopimuksella ostaminen tulee. Vertailussa mukana kymmenen eri vaihtoehtoa.

Tiedä tämä puhelimen ostamisesta osamaksulla:

  • Yleensä puhelimen omistusoikeus siirtyy ostajalle heti eikä vasta viimeisen maksuerän jälkeen.
  • Osamaksujen suosio on todennäköisesti lisääntynyt viime vuosina johtuen ainakin osittain rahoitustuotteiden aggressiivisesta markkinoinnista verkkokauppojen sivuilla. Etenkin elektroniikkaa myydään yhä enemmän osamaksulla. Toisaalta ihmisten suhtautuminen velkaantumiseen on muutenkin muuttunut vapautuneemmaksi.
  • Maksamaton osamaksusopimus voi joissakin tapauksissa aiheuttaa puhelimen lukittumisen, jos myyjä (yleensä operaattori) päättää laittaa puhelimen IMEI-koodin mustalle listalle. Huomaa, että IMEI-koodin vaihtaminen uuteen on nykyään monissa puhelimissa hyvin vaikeaa, jopa miltei mahdotonta.

Vertailutaulukko: Tämän verran osamaksulle tulee hintaa

Vertailimme osamaksun hintaa kolmen operaattorin verkkokaupoissa sekä kolmessa muussa verkkokaupassa. Lisäksi vertailuun on otettu mukaan yksi luottokortti, kaksi netissä kaupattavaa kertalainaa sekä yksi netin kautta myytävä tililuotto.

Hankittava kännykkä on Samsung Galaxy S8 ilman liittymää tai lisävarusteita. Puhelimen hinta on noin 700 euroa. Valitsimme juuri tämän puhelinmallin vertailuun, sillä se voitti aiemmin vuonna 2017 selvällä marginaalilla Tekniikan Maailman puhelintestin.

Vertailuun valitun osamaksusopimuksen kesto on 24 kuukautta, tosin luottokortin ja tililuoton tapauksessa maksuajaksi on valittu matalampi 7 kuukautta.

Kallein rahoitustuote on taulukossa ylimpänä, halvin alimpana:
 

Puhelin osamaksulla? Tämän verran tulee hintaa lisää

Vertailun tulokset:

1. Puhelimen saa halvimmalla peraattoreilta

Operaattorien (Telia, Elisa, DNA) osamaksusopimukset ovat ylivoimaisen halpoja. 700 euron puhelimen saa kahden vuoden osamaksulla ilman mitään lisäkuluja, kunhan pysyy maksusuunnitelmassa, jolloin esimerkiksi perintäkuluja ei kerry.

DNA:n ja Elisan tapauksessa esimerkkinä käytettämämme Samsung Galaxy S8 irtoaa 24 kk osamaksusopimuksella jopa perushintaa halvemmalla. Alennus on tosin vain 60 senttiä.

Osamaksusopimuksiin ei Suomessa sisälly vaatimusta hankkia puhelinliittymä samalta operaattorilta. Liittymän voi valita vapaasti, puhelinta ei ole lukittu.

2. Luottokortilla tai verkkokaupan osamaksulla hinta nousee n. 10-30 %

Toiseksi halvin tapa hankkia puhelin osamaksulla on luottokortin käyttäminen. OP-Visan peruhinnaston mukaan 700 euron luotto seitsemän kuukauden maksuajalla tuo puhelimen hintaan kaikkine kuluineen 60,18 euroa ylimääräistä.

Tätä hieman kalliimpia ovat verkkokauppojen (Verkkokauppa.com, Multitronic.fi, CDON.fi) omat rahoitustuotteet.

Eniten hintaa koitui vertailussamme Verkkokaupan Apuraha-nimisestä osamaksudiilistä. ”Apuraha” on muutenkin hieman pahamaineinen rahoitustuote, sillä Mainonnan eettinen neuvosto pitää sen nimeä hyvän tavan vastaisena ja harhaan johtavana. Verkkokauppa.com takoo osamaksusopimuksilla isoja voittoja.

Edullisin verkkokaupan osamaksusopimus löytyi CDON.fi-sivustolta, joka on ulkoistanut rahoituspalvelunsa Qlirolle. Kuitenkin myös Qliron tapauksessa 24 kk ja 700 € osamaksulle kertyi hintaa melkoinen summa, 116,80 euroa.

3. Nettilainat ovat kallein tapa rahoittaa puhelinostos

Ketään ei varmastikaan yllätä, että kallein tapa rahoittaa puhelimen osto löytyy nettilainojen parista. Tililuotto Ferratum Joustava ja OPR-Rahoituksen kertalaina Ostosraha lisäsivät molemmat puhelimen hintaan yli 300 euroa.

Kolmas vertailumme nettiluotto eli Laina.fi-palvelun tarjoama kertalaina oli sentään hieman muita halvempi, mutta kuitenkin jopa Verkkokauppa.comin kallista ”Apurahaa” hintavampi.

Entä pankkien kulutusluotot?

Vertailussamme ei ollut mukana pankkien kulutusluottoja, sillä ne ovat euromääräisesti monin verroin suurempia kuin kalliinkaan puhelimen hinta. Niitä on siksi hankala asettaa rinnakkain muiden rahoitusmallien kanssa. Pelkkää puhelinta varten isoa pankkilainaa ei ehkä kannata ottaa.

Joka tapauksessa vuosikorkonsa puolesta pankkien vakuudelliset ja vakuudettomat kulutusluotot ovat halvempia kuin verkkokauppojen osamaksut tai netin kulutusluotot. Tosin operaattorien nollakoron osamaksut ovat silti kaikkein houkuttelevimpia.

Kauppalehden kesällä julkaisema osamaksuvertailu

Kauppalehti julkaisi kesällä oman osamaksusopimusten vertailunsa yhdessä Vertaaensin.fi-sivuston kanssa. Tässä vertailun kiinnostavimmat tulokset:

  • Kauppalehti otsikoi artikkelinsa ”Kallis, kalliimpi, osamaksu”. Tämä synkistely ei täysin vastaa heidän oman testinsä tuloksia. Kuten meidän vertailussamme, myös Kauppalehden vertailussa selviää, että operaattorien osamaksusopimukset ovat aidosti ilmaisia.
  • Kotimaisten verkkokauppojen tarjoamien maksullisten osamaksusopimusten vuosikorko on noin 20 %. Tämä on kalliimpaa kuin tavallinen luottokortti, mutta halvempaa kuin pikavippi. Tämä havainto vastaa oman vertailumme tuloksia.
  • Verkkokauppojen kohdalla osamaksun kestoaika vaikuttaa merkittävästi tuotteen kokonaishintaan. Esimerkiksi Gigantin tarjoama Klarna-osamaksu voi helposti kerryttää joka vuosi yli sata euroa lisähintaa.

Lopputulos: Milloin puhelimen ostaminen osamaksulla kannattaa?

  • Puhelimen ostaminen osamaksulla kannattaa koska tahansa, jos ja kun osamaksusopimus on täysin ilmainen. Ilmaisia osamaksusopimuksia tarjoavat Telian, DNA:n tai Elisan verkkokaupat. Huomaa, että puhelimen ostaminen operaattorilta ei sido kuluttajaa kyseisen operaattorin liittymäasiakkuuteen. Esimerkiksi puhelimen voi ostaa Telialta ja liittymän Elisalta.
  • Maksullisen osamaksusopimuksen käyttäminen kannattaa, jos ostokselle tarvitaan maksuaikaa ja kuluttajalla ei ole käytössään luottokorttia. Muista kuitenkin myös, että säästäminen on oiva vaihtoehto. Kaikkea ei tarvitse saada heti ja nyt.
  • Osamaksusopimus on lähes poikkeuksetta halvempi kuin netin kautta myytävät muut pienet kulutusluotot, kuten Ostosraha tai Ferratum.

Moi!

Moimobiili.fi on uudenlainen puhelinoperaattori, joka haastaa perinteiset operaattorit joustavalla hinnoittelullaan.

Telia

Telian laajaan tuotevalikoimaan kuuluvat mm. puhelinliittymät, kiinteä- ja mobiililaajakaistat, sekä viihde- ja kanavapaketit.

Elisa

Elisan tarjontaan kuuluuvat laajakaista & TV-palvelut. Elisa tarjoaa puhelinliittymiä Saunalahti -nimen alla.

Saunalahti

Elisan kattavassa verkossa toimiva Saunalahti toimii itsenäisenä tele- ja internetoperaattorina.

DNA

DNA:lla on koko maan kattava matkapuhelinverkko ja parhaat 4G latausnopeudet.

Globetel

Yksinkertaiset ja kohtuullisesti hinnoitellut liittymät ratsastavat ensisijaisesti edullisilla ulkomaanpuheluilla.

Tietoa

Tietoa puhelimista, liittymistä ja laitteista.

Lue lisää »

Sivustoa ylläpitää Summarum Media Oy. Osoitteemme on Säästöpankinranta 10 Helsinki 00530. Ota yhteyttä. Käyttöehdot ja reskisteriseloste.

Kiitokset vinkeistä! Vertailin nykyisen puhelinliittymän hintoja ja sain samaan hintaan toiselta operaattorilta mokkulan kaupan päälle! Puhelinlaskussa säästöä tuli yli 350€ vuodessa! - Mikko Salmi kertoo

Moi!

Katso Moin ajankohtaiset liittymätarjoukset ja hyödynnä ajankohtaiset edut!

Lisää Moista »