Mikä on tämän syksyn paras nopea 4G-kännykkäliittymä?

Nopean 4G-liittymän löytäminen ei ole nykyään vaikeaa, sillä kaikki operaattorit tarjoavat niitä. On kuitenkin vaikea hahmottaa, mikä 4G-liittymä on oikeasti paras ja nopein. Me teimme vertailun ja selvitimme, mikä on tämän syksyn paras supernopea 4G. Lue tulokset alta ja löydä nopea 4G-liittymä.

Mikä on 4G-liittymä?

4G on vakiintunut Suomessa oletusarvoiseksi kännyköiden nettiliittymäksi. Kyseessä on niin sanottu neljännen sukupolven langaton netti, joka mahdollistaa verkon suhteellisen nopean toiminnan riippumatta siitä, montako käyttäjää siihen on yhteydessä.

LTE on teknisesti ottaen eri asia kuin 4G, mutta LTE:tä kutsutaan yleensä myös 4G:ksi. LTE-verkko pohjautuu todellisuudessa 3G:hen, mutta hyödyntää verkkoa perinteistä 3G:tä paljon tehokkaammin.

Suomessa on kolme erillistä 4G-verkkoa, joita pitävät yllä Sonera, Elisa ja DNA. Muut operaattorit ostavat verkon käyttöoikeutta näiltä kolmelta ylläpitäjältä.

Nopein mahdollinen mobiililaajakaista

Tällä hetkellä teoriassa nopein mahdollinen mobiililaajakaista on Suomessa 300 Mbit/s, mutta käytännössä nopeus on yleensä murto-osa tästä ja enimmilläänkin vähän yli puolet. Useimmissa maantieteellisissä pisteissä supernopea verkko ei ole saatavilla ja puhelin joutuu käyttämään vanhempia ja hitaampia yhteyksiä. Jopa tilanteessa, jossa supernopea 4G-verkko löytyy, verkon kapasiteetti on aina liian kovilla salliakseen yksittäiselle käyttäjälle nopeimman teoreettisen tiedonsiirron. Edes 200 Mbit/s ei oikeasti ikinä ylity nykyaikaisessa mobiiliverkossa.

Millä operaattorilla on paras nopea 4G-verkko?

Elisalla, Soneralla ja DNA:lla on kullakin vahvuutensa mitä tulee 4G-verkon ja LTE-verkon toimintaan. Verkot muuttuvat ja laajenevat jatkuvasti, joten ei ole mitenkään selvää, minkä operaattorin 4G-verkko on paras. Nopeuksissa on myös vaihtelua huomattavasti maantieteellisestä sijainnista riippuen. Eri vertailuissa eri operaattorien verkot ovat osoittauneet nopeimmiksi. Tulokset riippuvat aina siitä, mitä verrataan ja minä ajankohtana.

Operaattorien tarjoamien kuuluvuuskarttojen perusteella voi kuitenkin päätellä seuraavaa:

  • Kaikki operaattorit tarjoavat nopeaa nettiä melko hyvin isojen kaupungeissa asuville, mutta vain satunnaisesti kaupunkien ulkopuolella.
  • DNA ja Sonera ovat vahvasti samalla viivalla nopean 4G-verkkonsa kuuluvuudessa.
  • Elisa on supernopeiden verkkojen osalta jälkijunassa. Se palvelee lähinnä vain isojen kaupunkien asukkeja.

Tarkista oman alueesi ajankohtainen kuuluvuustilanne seuraavista operaattorien ylläpitämistä kuuluvuuskartoista.

Eri 4G-verkkojen toimivuus syrjäalueilla

Pohjois- ja Itä-Suomessa DNA ja Sonera tekevät yhteistyötä. Näiden operaattorien kuuluvuus Suomen syrjäalueilla on siis osapuilleen yhdenmukainen. DNA:lla vaikuttaa kuitenkin olevan hieman laajempi supernopea 4G. Esimerkiksi Imatralla ja Lappeenrannassa ei ole Soneran huippunopeaa mobiiliverkkoa, mutta DNA löytyy.

Elisalla (eli Saunalahdella) on puolestaan kokonaan oma erillinen verkkonsa. Se on jäänyt nopean 4G:n osalta syrjäalueiden palvelemisessa Soneran ja DNA:n jalkoihin, tosin Elisalla on supernopeita 4G-tukiasemia yllättävissä paikoissa. Syrjäseudulla asuvan kannattaakin etsiä oma asuinpaikkansa ja työpaikkansa yllä luetelluista kuuluvuuskartoista. Tällä tapaa voi saada selville, kannattaako huippunopeaan 4G-mobiililiittymään käyttää rahaa vai pitäisikö suosiolla tyytyä hitaampaan yhteyteen, kunnes verkot laajenevat.

1. DNA

DNA:n nopein puhelinliittymä on DNA Rajaton 4G Super, jossa on 300 Mbit/s huippunopeus. Nopeuden todellinen vaihteluväli on 5-160 Mbits/s sijainnista ja verkon kulloisistakin resursseista riippuen.

Liittymä sisältää rajattomasti puheaikaa ja tekstiviestejä kotimaassa. Kuukausihinta on tämänhetkisen tarjouksen mukaisesti 29,90 euroa kuussa ensimmäisten 12 kk ajan, jonka jälkeen hinta nousee kymmenellä eurolla. Alussa veloitetaan myös 3,90 euron kytkentämaksu.

DNA:lla on myös tarjolla useita erilaisia hitaampia versioita 4G-liittymistä.

Tutustu DNA:n liittymiin tarkemmin täällä.

2. Saunalahti (eli Elisa)

Saunalahti tarjoaa Elisan verkossa supernopean 300 Mbit/s -liittymän 4G Super+ rajattomalla datalla.

Edullisimmillaan se on yhdistettynä Tarkka-puhepakettiin, joka veloittaa puhelut ja tekstiviestit erikseen. Tällöin hinta on 49,90 euroa kuussa. Tällä hetkellä erityistarjouksia tälle liittymätyypille ei ole. Huomaa, että Saunalahden liittymät kerryttävät myös bonusta S-ryhmän kanta-asiakkaille.

Tutustu Saunalahden liittymiin tarkemmin täällä.

3. Sonera

Soneran nopeimmat mobiililiittymät ovat Sonera L ja Sonera XL. Molemmissa verkon teoreettinen maksiminopeus on 150 Mbit/s. Molempia myös kaupataan tällä hetkellä etuhintaan.

Sonera L sisältää 1200 minuuttia puheaikaa kuukaudessa, 1200 tekstiviestiä ja 10 gigatavua tiedonsiirtoa nopeudella 150 Mbit/s. Hinta on tällä hetkellä 23,90 euroa kuussa. Kolmen euron lisähintaan saa kotimaassa rajattoman netin.

Sonera XL sisältää rajattomasti puheaikaa kuukausittain, rajattomasti viestejä ja 20 gigaa tiedonsiirtoa. Hinta on tällä hetkellä alennettuna 26,90 euroa kuussa. Netin voi muuttaa rajattomaksi kolmen euron lisämaksulla.

Huomaa, että Soneran liittymät netteineen kaikkineen ovat nykyään käytettävissä myös Pohjoismaissa ja Baltiassa ilman erillistä maksua. Myös muualla Euroopassa kuhunkin liittymään sisältyy 600 megatavun kuukausittainen reissudata, jota voi käyttää hyvin esimerkiksi viestien lukemiseen pidemmälläkin matkalla.

Tutustu Soneran liittymiin tarkemmin täällä.

4. Moi Mobiili

Moi Mobiilin kaikissa liittymissä on mukana 4G-yhteys, jonka nopeus on erinomainen 100 Mbit/s. Aivan yhtä nopea se ei kuitenkaan ole kuin yllä esitellyt kolme muut vaihtoehtoa. Edullinen se kuitenkin on. Halvimmillaan Moin nopea 4G-puhelinliittymä maksaa vain kuusi euroa kuussa. Tämä sisältää 4 gigatavua dataa.

Moi Mobiili käyttää DNA:n verkkoa.

Tutustu Moin liittymiin tarkemmin täällä.

5. Tele Finland

Soneran verkossa toimiva Tele Finland tarjoaa nopeimpana kännykkänettinä 100 Mbit/s tehokäyttöliittymää. Sen halvin versio maksaa 27 euroa kuussa. Tällöin puhelut ja tekstiviestit veloitetaan erikseen ja datakatto on 10 gigaa. Kolmen euron lisämaksulla datasta voi tehdä rajattoman.

Tutustu Tele Finlandin liittymiin tarkemmin täällä.

Moi!

Moimobiili.fi on uudenlainen puhelinoperaattori, joka haastaa perinteiset operaattorit joustavalla hinnoittelullaan.

Telia

Telian laajaan tuotevalikoimaan kuuluvat mm. puhelinliittymät, kiinteä- ja mobiililaajakaistat, sekä viihde- ja kanavapaketit.

Elisa

Elisan tarjontaan kuuluuvat laajakaista & TV-palvelut. Elisa tarjoaa puhelinliittymiä Saunalahti -nimen alla.

Saunalahti

Elisan kattavassa verkossa toimiva Saunalahti toimii itsenäisenä tele- ja internetoperaattorina.

DNA

DNA:lla on koko maan kattava matkapuhelinverkko ja parhaat 4G latausnopeudet.

Globetel

Yksinkertaiset ja kohtuullisesti hinnoitellut liittymät ratsastavat ensisijaisesti edullisilla ulkomaanpuheluilla.

Tietoa

Tietoa puhelimista, liittymistä ja laitteista.

Lue lisää »

Sivustoa ylläpitää Summarum Media Oy. Osoitteemme on Säästöpankinranta 10 Helsinki 00530. Ota yhteyttä. Käyttöehdot ja reskisteriseloste.

Kiitokset vinkeistä! Vertailin nykyisen puhelinliittymän hintoja ja sain samaan hintaan toiselta operaattorilta mokkulan kaupan päälle! Puhelinlaskussa säästöä tuli yli 350€ vuodessa! - Mikko Salmi kertoo

Moi!

Katso Moin ajankohtaiset liittymätarjoukset ja hyödynnä ajankohtaiset edut!

Lisää Moista »